Sigurnost u prometu tijekom novogodišnjih blagdana

Slika /PU_BB/slike vijesti/alkotest02.jpg

Želja nam je da svi dočekamo Novu godinu sigurni i neozlijeđeni te da prihvatite ove dobronamjerne savjete, kako bi nam početak godine prošao što mirnije i sa što manje žrtava u prometu.  

Foto: ilustracija
Stara godina je i mnogi će danas krenuti na put, u posjete obitelji, na organizirane dočeke Nove godine, a dio ljudi će krenuti i na dalji put,  bilo u zemlji bilo u inozemstvo. Osim toga, kupovina u zadnji tren može izazvati dodatni stres, što rezultira pomanjkanjem koncentracije i nervozom u prometu, uz ionako veće gužve u trgovačkim centrima. Također, očekuje se pojačani promet i gužve na svim većim prometnicama, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima.
Nažalost, na Staru godinu prošle godine i u prvim satima Nove 2018. zabilježili smo povećani broj prometnih nesreća s poginulim osobama, točnije u četiri prometne nesreće smrtno je stradalo pet osoba.
Zbog toga bi vas htjeli podsjetiti na savjete za vozače, koje uvijek ponavljamo u vrijeme blagdana, kada se stvaraju gužve i zastoji:
Ne žurite, uzmite si dovoljno vremena i krenite radije ranije na put, nego da zbog kašnjenja izazovete prometnu nesreću;
Pripremite vozilo i sebe za put, osobito ukoliko idete na dulji put;
Informirajte se unaprijed o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja;
Poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila);
Ne konzumirajte alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju;
Prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se njenih ograničenja;
Držite potrebiti razmak kada se krećete iza drugog vozila
Propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima.
 
Osim vozača imamo i par savjeta za pješake i bicikliste:
Naime, u zimskom razdoblju, kada su dani kraći i vidljivost često smanjena zbog vremenskih uvjeta (magla, oblačno, padaline) pješaci su teže uočljivi vozačima.
Stoga, savjetujemo svima, a osobito pješacima starije životne dobi, da obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet bude svjetlije boje (kapa, šal i sl.), kako bi povećali svoju vidljivost i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu. Osim, svjetlije odjeće preporučamo i korištenje reflektirajućih detalja (prsluci, reflektirajuće trake za ruke ili nogavice), kako za pješake, tako i za bicikliste, čija je vidljivost također smanjena u zimskom razdoblju. Promet bicikala je smanjen tijekom zime, međutim i dalje se značajan broj osoba njime koristi kao prijevoznim sredstvom, zbog čega su neosvijetljeni bicikli i biciklisti bez reflektirajuće odjeće izloženi povećanom riziku od stradavanja u prometu.
Policija je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i tijekom cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
Osim policije, vozači, kao i svi ostali sudionici u prometu, svojim odgovornim ponašanjem, također mogu utjecati na povećanje razine sigurnosti u cestovnom prometu.
Želja nam je da svi dočekamo Novu godinu sigurni i neozlijeđeni te da prihvatite ove dobronamjerne savjete, kako bi nam početak godine prošao što mirnije i sa što manje žrtava u prometu.


Stranica