Sigurnosne sjedalice (autosjedalice) - uvijek i bez iznimke

Slika /PU_BB/Promet/autosjedalica_11.10.2022._123659.jpg

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i Udruga Roda provest će on-line edukacije tijekom listopada 2022. godine putem Zoom platforme te su svi zainteresirani dobrodošli - prijavite se na vrijeme i saznajte sve o važnosti sigurnosnih sjedalica i o njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća

Foto: ilustracija

Temeljem statističkih pokazatelja na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2022. godine evidentirano je 510 prometnih nesreća, što je povećanje za 9,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama. Evidentirano je 169 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama, što je povećanje za 3%, a evidentirano je i 337 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno povećanje za 13,1%.
 
Tijekom ove godine evidentirano je stradavanje 15 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 66,7%. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozljede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik te 12 djece je lakše ozlijeđeno i to dvoje kao vozači, devetero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka.
 
Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u automobilima svojih roditelja i osoba koje za njih skrbe. Ova policijska uprava u suradnji s Udrugom Roda održava edukacije u sklopu projekta Sigurno u autosjedalici, a koji se financira iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Cilj projekta je podići svijest među roditeljima i u javnosti, općenito o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja sjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece.
 
Zajedničkom edukacijom o korištenju sigurnosnih sjedalica doprinijelo bi se pravilnom vezanju djeteta u sigurnosnu sjedalicu kao i smanjenju stradavanja djece u prometnim nesrećama, odnosno kako bi dijete svakog dana života bilo sigurno u prometu. Navedenim edukacijama također bi se i roditeljima ukazalo na važnost pravilnog vezanja djeteta u sigurnosnu sjedalicu.
 
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i Udruga Roda provest će on-line edukacije tijekom listopada 2022. godine putem Zoom platforme i to po slijedećem rasporedu:
 
Bjelovar: 13. listopada 2022. godine u 18.00 sati:

DV Bjelovar,
DV Pinokio,
DV Bubamara,
DV Osmijeh,
DV Ciciban.
 

Daruvar: 20. listopada 2022.godine u 18.00 sati:

DV Vladimira Nazora Daruvar,
DV Sirač,
DV Sunce Đulovac,
ČDV Ferde Mavrenca,
ČDV Konačanica.
 
 
Čazma, Garešnica i Grubišno Polje: 27. listopada 2022. godine u 18.00 sati.
 
DV Pčelica Čazma,
DV Ivančica Ivanska,
DV Maslačak Garešnica, Garešnički Brestovac, Hercegovac
DV Tratinčica G. Polje i Veliki Zdenci


U nastavku je poveznica za obrazac prijave za predavanje Udruge Roda i Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, te su svi zainteresirani dobrodošli: 
 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfvSOK6mhu9s6lksJUq3Fs2HgnEkafcQWmoLGHJ6ei_l4eZQg/viewform
 
Poveznica za radionicu će Vam biti dostavljen na dan održavanja predavanja, na elektroničku poštu građanima koji se prijave na prethodno navedeni link.

Stoga roditelji, bake, djedovi i svi ostali koji sudjelujete u prijevozu djece prijavite se i saznajte sve o sigurnom prijevozu naših najmlađih jer sigurnosne sjedalice/autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u prometnim nesrećama do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90%, no samo ako se pravilno koriste.  

Sigurno i odgovorno od prvog dana jedini je prihvatljiv način.
 

Najave | Promet i vozila