Sezona pojačanog sudjelovanja u prometu na cestama motociklista, mopedista i biciklista

Slika /PU_BB/Promet/motociklist.jpg

Pomognete nam da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu, a vaši "plavci" vam žele sretan i siguran put!

Foto: ilustracija

Dolaskom toplog i sunčanog vremena na našim prometnicama zamjetno je pojačano sudjelovanje u prometu na cestama motociklista i mopedista te biciklista i pješaka. Zbog toga podsjećamo sve sudionike u prometu, a osobito ovu kategoriju da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a sve u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.

Iz iskustva je poznato da u ovakvim vremenskim uvjetima građani radi odlaska na posao, a zbog veće mobilnosti i lakšeg načina parkiranja vozila umjesto osobnih automobila koriste motocikle, mopede i bicikle. Veći broj motocikala i mopeda u prometu na cestama nedvojbeno će doprinijeti povećanju broja prometnih nesreća. U prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikla kao i putnici na tim vozilima u pravilu stradavaju bez obzira jesu li oni ili vozač drugog vozila zbog nepoštivanja prometnih propisa prouzrokovali prometnu nesreću. 
 
Radi zaštite ove najranjivije kategorije sudionika u prometu potreban je pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa kod svih sudionika u prometu. Na prvom mjestu potrebno je da vozači poštuju ograničenja brzine i prednost prolaska na raskrižju jer su to i najčešće greške zbog kojih se događaju prometne nesreće. Posebno upozoravamo vozače drugih kategorija motornih vozila da, općenito govoreći, osobitu pozornost obrate na motocikliste, mopediste i bicikliste budući da su im oni zbog svoje veće pokretljivosti i manjih gabarita teže uočljivi. Za vozače motocikala i mopeda potrebno je da oni i putnici na tim vozilima koriste propisane homologirane zaštitne kacige koje u trenutku vožnje moraju biti uredno pričvršćene. 
 
Tijekom protekle 2019. godine dogodilo se 17 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda, odnosno 1 prometne nesreća s poginulom osobom, 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 1 prometna nesreća s materijalnom štetom u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 3 su teško tjelesno ozlijeđene i 11 je lako tjelesno ozlijeđeno.
 
U 2020. godini evidentirane su ukupno 3 prometne nesreće vozača mopeda, odnosno 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 1 s materijalnom štetom, a u kojima je 1 osoba zadobila teške tjelesne ozlijede, a 1 lake tjelesne ozlijede.
 
Tijekom 2019. godine ukupno se dogodilo 11 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti, odnosno 1 prometna nesreća s poginulom osobom, 7 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 3 prometne nesreće s materijalnom štetom, a u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 2 su teško tjelesno ozlijeđene i 4 su lako tjelesno ozlijeđene.
 
U 2020. godini evidentirane su ukupno 3 prometne nesreće vozača motocikala, odnosno 1 prometna nesreća s poginulom osobom i 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, a u kojima je 1 osoba smrtno stradala, a 2 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede.
 
Tijekom protekle 2019. godine ukupno se dogodilo 25 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala, odnosno 22 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 3 prometne nesreće s materijalnom štetom, a u kojima je 5 osoba teško tjelesno ozlijeđeno i 15 lako tjelesno ozlijeđeno.
 
U 2020. godini evidentirane su ukupno 4 prometne nesreće biciklista, sve 4 s ozlijeđenim osobama, odnosno 2 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede i 2 lake tjelesne ozlijede.
 
Vozačima mopeda i motocikla prije stupanja na prometnice u ovoj sezoni savjetujemo da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste na propisani način, što kod zaštitne kacige podrazumijeva da ona mora biti homologirana i uredno pričvršćena na glavi za vrijeme vožnje, zatim da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila te da na raskrižjima i drugim mjestima na kojima su zaustavljena vozila ne obilaze ih s desne strane. Ovom prilikom posebno podsjećamo i na obvezu vožnje mopeda i motocikala s upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godine.
 
Za nenošenje ili nepropisno nošenje zaštitne kacige propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Uz to zakonom je propisano privremeno oduzimanje vozačke dozvole i isključivanje iz prometa vozača motocikala i mopeda te putnika na tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi. Zbog vožnje danju bez upaljenih kratkih svjetala propisana je novčana kazna od 300 kuna.
                                              
Što se tiče vozača bicikala, valja podsjetiti na obvezu njihovoga označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom prilikom prometovanja noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, a sankcija za postupanje suprotno navedenim zakonskim odredbama iznosu od 300 kuna. Također, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a ako vozač postupi suprotno odredbama kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.
 
Skrećemo pozornost i ostalim sudionicima u prometu, a posebice vozačima, na pojačanu prisutnost mopedista, motociklista i biciklista u prometu te ih pozivamo na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska.


Otvoreno pismo motociklistima
 
Poštovani zaljubljenici u motocikle,
 
potaknuti čestim nemilim događajima obraćamo se svima vama koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje.
 
Neumorno upozoravamo na opasnost koja prijeti vama, vozačima na dva kotača i savjetujemo kako ovakvu vožnju učiniti što sigurnijom, s ciljem da spasimo barem jedan ljudski život ili spriječimo neko drugo teško stradavanje.
 
Na hrvatskim cestama, u posljednjih nekoliko godina poginulo je puno motociklista i mopedista (vozači i putnici). Ove brojke znače da je veliki broj obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti velik broj poginulih motociklista i mopedista.
 
Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača, stoga apeliramo na sve vas koji uživate u vožnji motociklom da ne pridonosite crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognete da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu.
 
Sretan i siguran put žele vam vaši „plavci“!

Priopćenja | Promet i vozila