- Objavljeno: 14.11.2023.
Sezona grijanja-provjerite dimnjake i bojlere
Savjeti za sigurnu sezonu grijanja
Foto: ilustracijaDolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).
Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.
Također savjetujemo slijedeće:
- ne palite krute energente u kućištima za gorivo,
- prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
- očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
- provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
- tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
- plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
- ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.
Obavezno pozovite dimnjačara:
- u koliko dimnjak dobro ''ne vuče'',
- kada se u prostoriji glatke površine orošavaju - vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova),
- ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom,
- ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.