Savjeti sudionicima u prometu

Slika /PU_BB/Promet/B1poster-B-fc163bd199.jpg

Policija će i nadolazećeg vikenda nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, stoga poštujte odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Foto: ilustracija

Prometni uvjeti na cestama

Tijekom predstojećeg vikenda najavljene su prometno nepovoljne vremenske prilike, odnosno promjenjive vremenske prilike s tmurnim i vjetrovitim razdobljima te prijepodneva s dosta magle. Stoga podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

U takvim okolnostima, za očekivati je da će kolnik biti vlažan, klizav i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.

Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Također podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.
 
Vidljivost pješaka i biciklista

Uz navedeno, prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista.

Dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, a zbog čega posljedično može doći do naleta vozilom na pješaka i bicikliste te njihovog teškog ozljeđivanja ili smrtnog stradavanja.   

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

- za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama

Naposljetku, a kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine kontinuirano provoditi pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa provodit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, pogotovo pri nepovoljnim vremenskim uvjetima, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Dodatne savjete za sigurnost u prometu pročitajte OVDJE.

Pisane vijesti | Promet i vozila