Savjeti građanima uoči dočeka Nove godine

Slika /PU_BB/slike vijesti/miridobro.jpg

Uz želje da ovaj doček Nove 2020. godine protekne u miru i dobru, bez tragedija i ružnih događaja svima građanima Bjelovarsko-bilogorske županije želimo sretniju, veseliju i nadasve uspješniju 2020. godinu

Foto: ilustracija

Razborita i odgovorna uporaba pirotehnike

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. S obzirom na to još jednom ponavljamo:
unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika to je velika pogreška jer ju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.
Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE.
Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.
Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.
Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.
 
Ukoliko odlazite od kuće poduzmite samozaštitne mjere  

Prije odlaska na doček Nove godine vrlo je važno zaštititi svoju imovinu, kako ne bi postali žrtvom kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove. Naime,  za vrijeme odsutnosti vlasnika ili stanara njihovi  domovi su meta potencijalnih počinitelja kaznenih djela, stoga poduzimanje određenih mjera samozaštite smanjit će se mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete. 
Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata, ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično. Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima. Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. 
Naposljetku, idealne zaštite nema, no, poduzeti gore navedene mjere samozaštite je besplatno, kao i savjet policije. Osigurajte svoj dom.
 
Vožnja pod utjecajem alkohola
 
Naposljetku, svjesni smo da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga nažalost i sjedaju za upravljač vozila. Ovom ih prilikom upozoravamo, da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative: javni prijevoz, taksi službe, međusobni dogovor tko će ostati trijezan i voziti kući ostatak društva i sl., znači brojne mogućnosti, onda niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.

Uz želje da ovaj doček Nove 2020. godine protekne u miru i dobru, bez tragedija i ružnih događaja svima građanima Bjelovarsko-bilogorske županije u ime svih djelatnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske želimo sretniju, veseliju i nadasve uspješniju 2020. godinu.  
 
 

Stranica