ROADPOL tjedan pojačanog nadzora sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga

Slika /PU_BB/Promet/Stop policija1.jpg

Kako su utjecaj alkohola i droge vodeći uzroci najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ove aktivnosti imaju za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača da prekomjerna konzumacija alkohola i konzumacija opojnih droga umanjuju vozačke sposobnost

Foto: ilustracija

U tjednu od 14. do 20. lipnja, provodi se ROADPOL tjedan pojačanog nadzora sudionika u cestovnom prometu, a u ovom tjednu fokus je na sudionike pod utjecajem alkohola i droga.   

Temeljem plana organizacije ROADPOL-a mreže prometnih policija država Europe ovog tjedna održat će se razne aktivnosti od kojih posebno ističemo 24-satni nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica ROADPOLA-a, pa tako i na području naše policijske uprave. 

Alkohol  i droge kod vozača umanjuju sposobnost orijentacije u prostoru, umanjuju pozornost i sposobnost koncentracije, produžuju vrijeme reakcije, dovode do poteškoća u procjeni brzine, umanjuju oštrinu vida itd.

Prema statističkim pokazateljima za 2022. godinu, na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske od ukupnog broja prometnih nesreća alkoholizirani vozači skrivili su 135 prometnih nesreća što je udio u ukupnom broju prometnih nesreća od 19%, odnosno alkoholizirani vozači prouzročili su dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 63 s ozlijeđenim osobama i 70 s materijalom štetom.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2023. godine alkoholizirani vozači skrivili su 43 prometnih nesreće to je udio u ukupnom broju prometnih nesreća od 17%, odnosno alkoholizirani vozači prouzročili su 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 30 s materijalom štetom.

Temeljem ROADPOL-ovog plana aktivnosti na području država članica, kao i na području cijele Republike Hrvatskepa tako i na prometnicama naše policijske uprave, u subotu, 17. lipnja od 07.00 sati do nedjelje 18. lipnja do 07.00 sati provest ćemo 24-satni nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Najave | Promet i vozila