ROADPOL tjedan nadzora brzine

Slika /PU_BB/Promet/Poster-roadpol.jpg

U razdoblju od 7. do 13. kolovoza 2023. godine provodit će se ROADPOL tjedan nadzora brzine kretanja vozila u cestovnom prometu

Foto: ilustracija

Brzina - je jedna od najčešći uzročnik prometnih nesreća, posebno kada govorimo o njihovim posljedicama!
Ona kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Kako bi se sudionici u prometu osvijestili ali i ​zbog poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, od 7. do 13. kolovoza na području naše policijske uprave, kao i području cijele Republike Hrvatske, ali i ostalih zemalja članica ROADPOL-a, provoditi će se pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Danas, 08. kolovoza će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u vremenu od 12 do 20 sati svoje aktivnosti u prvom redu usmjeriti na nadzor i sankcioniranje nedozvoljene brzine kretanja vozila. 

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, pozivamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, te da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji) kako bi zajedničkim naporima postigli povoljno stalje sigurnosti u prometu na našim prometnicama.



Najave | Promet i vozila