ROADPOL-ov tjedan pojačanog nadzora korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima

Slika /PU_BB/Promet/pojas-auto.jpg

Sutra (utorak) 7. ožujka na području policijske uprave provodit će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i nedozvoljenog korištenja mobilnih uređaja

Foto: ilustracija


U organizaciji mreže prometnih policija država Europe – ROADPOL, ovaj tjedan od 6. do 12. ožujka na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima.

S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća te povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, sutra (utorak) 7. ožujka od 9 do 13 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provesti će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i nedozvoljenog korištenja mobilnih uređaja.
 

Prometne nesreće

U siječnju ove godine dogodile su se 53 prometne nesreće, što je povećanje za +36% u odnosu na isti period prošle godine kada ih se dogodilo 39. Jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, kao i prošle 2022. godine.

15 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama (jedna teško, 25 lakše ozlijeđeno), što je povećanje za +67% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo devet. 37 prometnih nesreća bilo je s materijalnom štetom, što je povećanje za +28% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 29.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se nedjeljom, njih 11. Najčešće vrijeme kada su se prometne nesreće dogodile bilo je između 14 i 16 sati, njih 10. Najčešća vrsta prometnih nesreća bilo je slijetanje vozila s ceste, njih 12. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 53 osobnih automobila te tri teretna automobila.
  

„Četiri glavne ubojice“

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 8 (brzina neprimjerena uvjetima 7 i nepropisna brzina 1), nepropisno kretanje vozila na kolniku 7 te nepoštivanje prednosti prolaska 6.

11 od 36 počinitelja prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola. Udio alkoholiziranih počinitelja iznosi 31%.

U siječnju ove godine evidentirano je 1 976 prekršaja. Od toga je evidentirano 1 077 prekršaja nepropisne brzine, 170 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 78 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 74 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Člankom 163. stavkom 1. propisano je:
  • vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.

Člankom 196. stavkom 3. propisano je:
  • vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.
 
Člankom 196. stavkom 4. propisano je:
  • mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.
 
Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavaka 3. i 4. ovoga članka. 

Najave | Promet i vozila