Rezultati županijske akcije pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica01.jpg

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom jučerašnjeg dana 25. siječnja, u vremenu od 12.00 do 20.00 sati proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše Županije.
Tom prilikom policijski službenici su utvrdili ukupno 58 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđena su 47 takva prekršaja. 27 prekršaja je utvrđeno u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 14 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h, tri prekršaja 30-50 km/h te tri prekršaja preko 50 km/h u naseljima.

Mjesto najveće izmjerene brzine je u Uljaniku i ona je iznosila 120 km/h na dionici ceste na kojemu je ograničenje 50 km/h, a počinitelj ovog prekršaja je 23-godišnjak.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila