Rezultati županijske akcije na prometne prekršaje biciklista

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica_stop_policija.jpg

Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnom posljedicom

Foto: ilustracija
Jučer, 27. ožujka u vremenu od 04 do 06 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provedena je preventivno-represivna akcija koja je bila usmjerena u prvom redu na nadzor biciklista, ali i na druge prekršaje, uzročnike prometnih nesreća.
U samo dva sata trajanja ove akcije utvrđena su dva prekršaja biciklista na prometnicama naše Županije. Od 22 kontrolirana biciklista jedan prekršaj je utvrđen na području Policijske postaje Čazma gdje vozač bicikla nije upravljao vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a drugi prekršaj je utvrđen na području Postaje prometne policije Bjelovar gdje se radilo o prekršaju u kojem biciklist koji se kretao kolnikom na cesti noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti nije biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Obojica biciklista su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna, a za ubuduće su im uručeni reflektirajući prsluci.
Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom. Svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, o nepropisnom ponašanju biciklista u prometu ali i raznih medija kao se navedeni prekršaji minorizira i nedovoljno sankcioniraju.
Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, te  podsjećamo na obavezno kretanje izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
Na vozače bicikala, na vozače svih vrsta motornih vozila ali i na pješake  apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Slijedom navedenog policija će u narednom razdoblju provoditi ovakve ciljane akcije kako bi se svim sudionicima u prometu ukazalo na nužnosti poštivanja i ovih propisa.
 
 
 
 

Stranica