Rezultati županijske akcije na prekršaje nepropisnog prijevoza djece i nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima

Slika /PU_BB/Promet/Autosjedalica-letak.png

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama ali i svih ostalih sudionika

Foto: ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je u petak, 12. ožujka od 06 do 14 sati provela pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu na području naše županije.

Nadzor koji je naročito bio usmjeren na korištenja sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih autosjedalica, rezultirao je sankcioniranjem 75 prometna prekršaja.
Od tih 75 prekršaja njih 48 je bilo u skladu s akcijom tako da je u 42 prekršaja utvrđeno nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog prijevoza djece.
Od prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilu, na prednjem sjedištu vozačima i suvozačima sankcionirano je 37 prekršaja dok je na stražnjim sjedištima utvrđeno pet prekršaja.
Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna. Za 40 prekršaja su izdana upozorenja, za njih 23 izvješća o počinjenom prekršaju dok su za 12 prekršaja naplaćene novčane kazne.  

Obzirom na lošije prošlogodišnje rezultate, što smo istaknuli u najavi ove akcije, nužno je i opravdano provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno cilj edukacija roditelja i svih onih koji prevoze djecu o pravilnom korištenju sigurnosne sjedalice i pravilnom smještaju djece u njima, a samim tim i smanjenje mogućih posljedica stradavanja djece u prometnim nesrećama. 

Ono na što želimo skrenuti pažnju je važnost pravilnog prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su da su djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozi i brojni drugi razlozi, a što sve utječe na sigurnost.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama ali i svih ostalih sudionika, te ukazali na važnost pravilnog korištenja sigurnosne sjedalice (autosjedalice) i pravilnog smještaja djece u njima kao i sigurnosnog pojasa bez obzira u kojem svojstvu se u vozilu nalazili.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila