Rezultati županijske akcije na prekršaje nekorištenja sigurnosnih pojaseva i nepravilnog korištenja dječjih auto sjedalica

Slika /PU_BB/Promet/Autosjedalica-letak2.png

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama, ali i svih ostalih sudionika

Foto: ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je danas 13. svibnja od 06 do 09 sati provela pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu na području naše županije.

Nadzor koji je naročito bio usmjeren na korištenje sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih auto sjedalica, rezultirao je sankcioniranjem 26 prometnih prekršaja. Od tih 26 prekršaja njih 22 je bilo u skladu s akcijom, odnosno utvrđeno je 16 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog prijevoza djece.

Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna.

Za 11 prekršaja su izdana upozorenja, za njih devet je izdano izvješće o počinjenom prekršaju dok je za dva prekršaja naplaćena novčana kazna. 

S obzirom na lošije prošlogodišnje rezultate, što smo istaknuli u najavi ove akcije, nužno je i opravdano provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno cilj edukacija roditelja i svih onih koji prevoze djecu o pravilnom korištenju sigurnosne sjedalice i pravilnom smještaju djece u njima, a samim tim i smanjenju mogućih posljedica stradavanja djece u prometnim nesrećama. 

Ono na što želimo skrenuti pažnju je važnost pravilnog prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su da su djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozi i brojni drugi razlozi, a što sve utječe na sigurnost.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama ali i svih ostalih sudionika.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila