Rezultati županijske akcije na korištenja sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih autosjedalica

Slika /PU_BB/Promet/Autosjedalica-letak2.png

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama ali i svih ostalih sudionika

Foto: ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je danas, 24. veljače od 06 do 10 sati provela pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu na području naše županije.

Nadzor koji je naročito bio usmjeren na korištenja sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih autosjedalica, rezultirao je sankcioniranjem 24 prometna prekršaja. Od tih 24 prekršaja njih 16 je bilo u skladu s akcijom tako da je 15 prekršaja utvrđeno nekorištenja sigurnosnog pojasa i jedan prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna.
Za 16 prekršaja su izdana upozorenja, za njih pet izvješća o počinjenom prekršaju dok su za tri prekršaja naplaćene novčane kazne. 

Obzirom na lošije prošlogodišnje rezultate što smo istaknuli u najavi ove akcije nužno je i opravdano provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno cilj edukacija roditelja i svih onih koji prevoze djecu o pravilnom korištenju sigurnosne sjedalice i pravilnom smještaju djece u njima, a samim tim i smanjenje mogućih posljedica stradavanja djece u prometnim nesrećama. 

Ono na što želimo skrenuti pažnju je važnost pravilnog prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su da su djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozi i brojni drugi razlozi, a što sve utječe na sigurnost.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama ali i svih ostalih sudionika, te ukazali na važnost pravilnog korištenja sigurnosne sjedalice (autosjedalice) i pravilnog smještaja djece u njima kao i sigurnosnog pojasa bez obzira u kojem svojstvu se u vozilu nalazili.

Pisane vijesti | Promet i vozila