Rezultati provedenog pojačanog nadzora na prekršaje biciklista

Slika /PU_BB/Promet/Leđa_palica.jpg

U akciji je utvrđeno ukupno 10 prekršaja, a vozačima su izdana upozorenja

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su jučer 23. studenog od 6 do 8 sati te od 17 do 21 sat na području naše policijske uprave proveli najavljenu preventivno akciju na prekršaje biciklista.
 
Kontrolirano je šest vozača bicikla te je utvrđeno ukupno 10 prekršaja. Utvrđeno je pet prekršaja nekorištenja bijelog svjetla na prednjoj stranici bicikla i crvenog svjetla na stražnjoj strani bicikla u periodu smanjene vidljivosti odnosno od sumraka do svanuća. Također je utvrđeno pet prekršaja kada se biciklist kretao kolnikom na cesti u slučaju smanjene vidljivosti, a da nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
 
Za ove prekršaje svim biciklistima su izdana upozorenja te su im kao znak pažnje uručeni reflektirajući prsluci, prvenstveno zbog njihove sigurnosti.
           
Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim stradavanjem stoga će policija i nadalje provoditi ovakve ciljane preventivne akcije.
 
Prometne nesreće
 
U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske dogodilo se 19 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, dok je prošle godine u istom periodu evidentirano 29 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje od 10 prometnih nesreća ili 34,5%.
 
Od toga je 17 prometnih nesreća bilo s ozlijeđenim osobama, u jednoj prometnoj nesreći je poginuo vozač bicikla, a u jednoj prometnoj nesreći je nastupila materijalna šteta.
 

Stranica