Rezultati provedene županijske akcije

Slika /PU_BB/slike vijesti/prometni_policajac02.jpg

U četvrtak 25. ožujka, od 7 do 15 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, provedena je županijska akcija na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska i nepoštivanje prometnog znaka izričite naredbe B02 „obavezno zaustavljanje“.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici su u toj akciji ukupno utvrdili  67 prometnih prekršaja od čega je njih 35 bilo u skladu s akcijom. Od toga izdvajamo:
 
  • 34 prekršaja nepoštivanja prometnog znaka STOP
  • utvrđen je 1 prekršaj oduzimanja prednosti prolaska.

Za utvrđene prekršaje:
  • izdano je 24 upozorenja
  • izdano je 11 izvješća o počinjenom prekršaju
  • naplaćeno je 14 novčanih kazni
  • nije bilo izdanih obaveznih prekršajnih naloga

 Napomena
 
Analizirajući statističke pokazatelje okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama  na području naše policijske uprave, utvrđeno je da je jedan od učestalijih uzroka prometnih nesreća nepoštivanje prednosti prolaska. U siječnju prošle godine  u dva slučaja to je bilo uzrok prometne nesreće, dok je u siječnju ove godine to bilo uzrok u čak 13 prometnih nesreća, što predstavlja povećanje od  značajnih 550%.
 
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 2020. godine bile su „ostale greške vozača“ (109 ili 22%), zatim „brzina neprimjerena uvjetima“ (87 ili 18%) a zatim nepoštivanje prednosti prolaska (72 ili 15%).
 
 
Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske prepoznali su značaj nepoštivanja ovih odredbi, zbog čega će provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno za cilj osvijestiti sve sudionike u prometu na važnosti poštivanja prednosti prolaska i znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“.

Molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti i smanjenju broja prometnih nesreća.
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila