Rezultati provedene županijske akcije na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanje znaka STOP, ugrožavajućih radnji u prometu i nekorištenja pokazivača smjera

Slika /PU_BB/Promet/promet - službenik kontrolira dokumente.jpg

Rezultati akcije, odnosno brojke puno ne znače ako sudionici u prometu nisu prepoznali značaj poštivanja ovih odredbi

Foto: ilustracija

Jučer, 30. studenog, od 9 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, provedena je županijska akcija na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanje prometnog znaka izričite naredbe „STOP - obavezno zaustavljanje“, ugrožavajućih radnji u prometu i nekorištenja pokazivača smjera  
Policijski službenici su u toj akciji ukupno utvrdili 28 prometna prekršaja od čega je njih 17 bilo u skladu s akcijom.
Od toga izdvajamo: 
  • 11 prekršaja nekorištenja pokazivača smjera
  • 6 prekršaja nepoštivanja prometnog znaka STOP i

Za utvrđene prekršaje:
  • Izdano je 15 upozorenje
  • 4 izvješća o počinjenom prekršaju
  • Naplaćeno je 9 novčanih kazni
Rezultati akcije, odnosno ove brojke puno ne znače ako sudionici u prometu nisu prepoznali značaj poštivanja ovih odredbi, zbog čega će policijski službenici i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.


Napominjemo:

Radnja oduzimanja prednosti prolaska vozača sastoji se u tome da se nedovoljno ili olako procjeni brzina i smjer vožnje vozila koje ima prednost prolaska prometnicom, te u trenutku poduzimanja radnje uključenja vozilom u promet ili skretanja, vozač vozila kojemu se oduzima prednost prolaska mora poduzeti radnju izbjegavanja udara (kočenje, skretanje i sl.) da bi se izbjegla prometna nesreća.
 
Na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi  „obavezno zaustavljanje“ ili kako ga vozači nazivaju „STOP“,  obveza vozača  je zaustavljanje prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga obavljanje procijene elemenata propuštanja. Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je obvezan po pravilu zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija ne zadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač ponaosob, mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje.
         
Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu razvidno je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće.
Jedan od takvih prekršaja je i ne davanje pokazivača smjera, propisano odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Samo ne davanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Uz navedeno, svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, ali i raznih medija kao se navedeni prekršaj minorizira i nedovoljno sankcionira. Predmetni prekršaj učestalo se radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila