Rezultati pojačanog nadzora prometa proteklog vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Promet-slika s radarom.jpg

 Policija je i drugi  tjedan ove godine nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i ostalih prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća.

Foto: ilustracija
     
    Policija je i drugi  tjedan ove godine nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i ostalih prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća. U akciju je bio uključen maksimalan raspoloživ broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i drugo.
          Tako su policijski službenici i proteklog vikenda od 11. do 13. siječnja obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.
          Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 212 prekršaja od čega izdvajamo:
- 11 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola kod 43--godišnjeg vozača u količini 2,57 g/kg na području Čazme.
- 113 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u na području Postaje prometne policije Bjelovaru  od 196 km/h na dionici na kojoj je propisano 80 km/h
-352 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 15 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom
- dok je za ostale prekršaje kažnjeno još 38 vozača.
           U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja.
           Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se i dalje.
           Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
 
Savjeti sudionicima u prometu
- s obzirom da je nastupilo zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- ne koristite mobitel tijekom vožnje,
- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Stranica