Rezultati pojačanog nadzora prometa od 15. do 17. veljače

Slika /PU_BB/Promet/smrt na cesti.png

Policijski službenici ove policijske uprave, proteklog vikenda od 15. do 17. veljače 2019. godine utvrdili su ukupno 136 prekršaja.

Foto: ilustracija
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.
Policijski službenici ove PU kao i svakog vikenda do sada tako su i ovog vikenda nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.
U akciju je i ovog vikenda bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Proteklog vikenda od 15. - 17. veljače 2019. godine utvrdili su ukupno 136 prekršaja od čega izdvajamo:
- 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,66 g/kg izmjerena kod 65-godišnjeg vozača u Kravljaku pored Daruvara,
- 63 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Velikim Sredicama i ona je iznosila 140 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h
- 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 9 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina i od 31 do 40 godina (po 5 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 1,01 do 1,5 g/kg.
U nadzoru prometa naše aktivnosti bile su usmjerene i prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečen 1 ponavljač teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji je počinio prekršaj upravljanja dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom. Iz tog razloga on je zadržano u posebnoj prostoriji do otrežnjenja, a protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
Poduzimanje ovih mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
Savjeti sudionicima u prometu:
- obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- ne koristite mobitel tijekom vožnje,
- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s niskim jutarnjim temperaturama i mogućnošću padalina (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacimaStranica