Rezultati pojačanog nadzora prekršaja parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom i zlouporabe znaka pristupačnosti

Slika /PU_BB/slike vijesti/policija - grb.jpg

U nadzoru je utvrđeno 14 prekršaja

Foto: ilustracija

Mjesta namijenjena za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo kako bi im se olakšala pristupačnost, ali vrlo često ih koriste i osobe koje nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu.
 
Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvo.
 
Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je osoba s invaliditetom u automobilu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 90 eura, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

Shodno tome, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su jučer, 29. ožujka od 9 do 12 sati na području policijske uprave poveli pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom te prekršaja zlouporabe znaka pristupačnosti.

U nadzoru je utvrđeno 14 prekršaja. Svi prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno radi se o prekršajima parkiranja na mjestima koja su predviđena za osobe s invaliditetom, a za njih je propisana kazna od 90 eura.
 
Cilj ove akcije je postizanje povoljnijeg i sigurnijeg stanja po toj problematici, a time se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila