Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedenog u dane vikenda

Slika /PU_BB/Promet/promet - službenik kontrolira dokumente.jpg

Policijski službenici su proteklog vikenda ukupno utvrdili 119 prometnih prekršaja, a dogodilo se osam prometnih nesreća

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom proteklog vikenda od 11. do 13. veljače nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. 
 
Policijski su službenici proteklog vikenda ukupno utvrdili 119 prometnih prekršaja od čega izdvajamo:
                                           
13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2.04 g/kg, izmjerena kod 39-godišnjeg vozača osobnog automobila u Bulincu,
42 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najviša utvrđena nepropisna brzina izmjerena je u Malim Zdencima i ona je iznosila 100 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 60 km/h,
20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te
- 40 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se osam prometnih nesreća. Od toga pet s materijalnom štetom, od čega dvije na bjelovarskom i daruvarskom području te jedna na garešničkom području. Tri prometne nesreće su bile s ozlijeđenim osobama, od kojih su se dvije dogodile na daruvarskom, a jedna na bjelovarskom području.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Savjeti sudionicima u prometu:
 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 • od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
 • od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).
 
Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.

 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila