Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedenih proteklog vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Stop policija1.jpg

Utvrđeno i sankcionirano je sveukupno čak 192 prometna prekršaja, a dogodilo se osam prometnih nesreća

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su i ovog vikenda nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. Utvrđeno i sankcionirano je sveukupno čak 192 prometna prekršaja.

U petak, 21. listopada policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodne su utvrđena čak 80 takva prekršaja.

Mjesto one najveće izmjerene brzine je bila u Rajićima i ona je iznosila 99 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h, a počinitelj tog prekršaja je 38-godišnji vozača osobnog automobila.

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Od ostalih prekršaja izuzev akcije u petak utvrđena su još: 
- 13 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, ona najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini od 2,57 g/kg izmjerena je kod 61-godišnjeg vozača osobnog automobila u Ivanskoj,
- još 16 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
- 29 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 6 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 49 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se osam prometnih nesreća od kojih je u jednoj prometnoj nesreći jedna osoba zadobile lakše tjelesne ozljede, a ostale prometne nesreće su bile samo s materijalnom štetom.
 
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila