Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedenih proteklog vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Leđa_palica.jpg

Utvrđeno i sankcionirano je sveukupno čak 349 prometna prekršaja, a dogodilo se 11 prometnih nesreća

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su i ovog drugog vikenda u lipnju nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Utvrđeno i sankcionirano je sveukupno čak 349 prometna prekršaja.

U petak, 10. lipnja, policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodne su utvrđena čak 172 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja je bilo u rasponu od 20-30 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju i njih je utvrđeno i sankcionirano 89 prekršaja, 52 prekršaja u rasponu od 10-20 km/h i 29 prekršaja u prekoračenju dopuštene brzine kretanja u rasponu od 30-50 km/h te dva prekršaj u prekoračenju dopuštene brzine kretanja preko 50 km/h u naselju.

Mjesto najveće izmjerene brzine je bila u Kapelici i ona je iznosila 117 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h, a utvrđena je kod  38-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Od ostalih prekršaja izuzev akcije u petak utvrđena su još:
 
- 4 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, izmjerena koncentracija alkohola u količini 1,72 g/kg izmjerena kod 25-godišnje vozačice osobnog automobila u Bjelovaru, u Ulici Petra Zrinskog,
- još dodatno 144 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
- 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 1 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 14 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se jedanaest prometnih nesreća od kojih su u četiri prometne nesreće sedam osoba zadobile lakše tjelesne ozljede, a ostale prometne nesreće su bile samo s materijalnom štetom.
 
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila