Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedenih proteklog vikenda

Slika /PU_BB/Promet/mjerenjebrzine.jpg

I nadalje pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove policijske uprave su i posljednjeg vikenda u svibnju ove godini nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U petak, 07. svibnja, policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodneva su utvrđena 88 takva prekršaja. 50 prekršaja je bilo 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju, 27 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h i 11 prekršaja u prekoračenju dopuštene brzine kretanja u rasponu od 30-50 km/h.

Mjesto one najveće izmjerene brzine je bila u Malom Vukovju i ona je iznosila 98 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h, a ona je utvrđena kod 43-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Od ostalih prekršaja izuzev akcije u petak utvrđena su još:
 
- 8 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 1,62 g/kg izmjerena kod 40-godišnjeg vozača osobnog automobila u Bjelovaru,
- 49 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
- 6 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 1 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 20 ostalih prekršaja.
 
Tijekom protekla četiri dana, na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se deset prometnih nesreća od kojih je osam bilo s materijalnom štetom. U dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede, a dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila