Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedene u dane vikenda od 7. do 9. veljače 2020. godine

Slika /PU_BB/Promet/motociklist.jpg

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove PU su i u veljači 2020. godini nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U petak, 7. veljače, policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše Županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodneva su utvrđena 82 takva prekršaja. 44 prekršaja je bilo 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju, 31 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h i šest prekršaja u prekoračenju dopuštene brzine kretanja u rasponu od 30-50 km/h.

Mjesto one najveće izmjerene brzine je bila u Velikim Sredicama i ona je iznosila 104 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h, a ona je utvrđena kod 42-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Dobro je podsjetiti!
 
Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
 
Policijski službenici ove PU su uz ove aktivnosti u petak, proteklog vikenda utvrdili još 97 prekršaja od čega izdvajamo:
 
- 6 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,39 g/kg izmjerena kod 32-godišnjeg vozača osobnog automobila u Čazmi,
- 49 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Žabjaku i ona je iznosila 127 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 70 km/h,
- 4 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 15 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 23 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodilo se šest prometnih nesreća od kojih je u jednoj prometnoj nesreći jedan vozač zadobio teške tjelesne ozljede, a u jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je lakše ozlijeđena.
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila