Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedene u dane vikenda od 28. do 30. kolovoza 2020. godine

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

I ovog vikenda provedene pojačane aktivnosti policije u prometu na području cijele naše policijske uprave

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom ovog proteklog vikenda u petak, 28. kolovoza, proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše Županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na kontrolu vožnje pod utjecajem alkohola, droga i lijekova te prekršaje biciklista i pješaka. U vrijeme akcije koja je trajala od 17 do 23 sata utvrđeno je ukupno 17 prekršaja od kojih njih sedam sukladno usmjerenim aktivnostima.

Od 22 alkotestiranih vozača tijekom noći sankcionirano je njih dvoje koji su bila pod utjecajem alkohola većim od dozvoljenog. Najveća izmjerena koncentracija alkohola u izdahu od 1,84 g/kg izmjerena je kod 61-godišnjeg vozača osobnog automobila u Čazmi.

U ovoj akciji utvrđena su pet prekršaja biciklista dok prekršaja pješaka nije bilo. Od četiri  kontroliranih vozača bicikla za njih četiri je utvrđeno da se u slučaju smanjene vidljivosti nisu kretali kolnikom označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Od njih četiri jedan biciklist  se uz ne nošenje reflektirajućg prsluka još nije kretao biciklistiskom stazom ili trakom, što je dužan, a ako one ne postoje tada što bliže desnom rubu kolnika.

Policijski službenici su uz ove aktivnosti tijekom petka poslijepodne nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.
 
Tako su proteklog vikenda utvrdili 85 prekršaja od čega izdvajamo:
 
- 5 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
- 24 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Ćurlovcu i ona je iznosila 118 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 70 km/h,
- 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 32 ostala prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodilo se samo jedna prometna nesreća samo s materijalnom štetom.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila