Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedene u dane vikenda od 05. do 07. lipnja 2020. godine

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica_stop_policija.jpg

Usprkos velikom broju sankcioniranih prometnih prekršaja proteklog vikenda, što je rezultat poduzimanja pojačanih mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, poginuo je jedan motociklist

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove PU su i tijekom prvog vikenda u lipnju 2020. godini nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Tako su policijski službenici ove PU proteklog vikenda utvrdili ukupno 173 prekršaja od čega izdvajamo:
 
- čak 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,16 g/kg izmjerena kod 26-godišnjeg vozača osobnog automobila u Daruvaru,
- 90 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Bjelovaru i ona je iznosila 137,7 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 80 km/h,
- 20 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 18 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 29 ostalih prekršaja.
 
Uz kontinuirane vikend kontrole, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u petak poslijepodne proveli i županijsku akciju koja je prvenstveno bila usmjerena na prekršaje biciklista. Od 20 kontroliranih vozača bicikla za njih 5 je utvrđeno da su u prekršaju. Jedan vozač bicikla nije se u slučaju smanjene vidljivosti kretao kolnikom označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Trojica biciklista su se nepropisno kretala kolnikom dok je jedan bio pod utjecajem alkohola. Za prekršaje biciklistima su izdana upozorenja dok je biciklistu koji je bio pod utjecajem alkohola naplaćena novčana kazna u iznosu od 500 kuna. Desetorici biciklista su uručeni reflektirajući prsluci, prvenstveno zbog njihove sigurnosti.

Vozači bicikala i pješaci su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodilo se osam prometnih nesreće. U jednoj prometnoj nesreći je poginuo 63-godišnji motociklista, a u jednoj prometnoj nesteći jedna osoba je teško ozlijeđena.
 
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Stranica