Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedene u dane vikenda od 03. do 05. srpnja 2020. godine

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Usprkos najavama i upozerenjima tijekom proteklog vikenda utvrđen veliki broj prometnih prekršaja

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove PU su nastavili i s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U petak, 03. srpnja, policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše Županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodneva su utvrđena 87 takva prekršaja. 1 prekršaj je bilo do 10 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju, 17 prekršaja je utvrđeno 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 48 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h, 18 prekršaja 30-50 km/h te jedan prekršaj preko 50 km/h.

Mjesto one najveće izmjerene brzine je u Katincu i ona je iznosila 131 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h.

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina. 
 
Policijski službenici ove PU su uz ove aktivnosti u petak, proteklog vikenda utvrdili još 207 prekršaja od čega izdvajamo:
 
- 4 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,53 g/kg izmjerena kod 33-godišnjeg vozača osobnog automobila u Daruvaru,
- 146 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na bjelovarskoj sjevernoj obilaznici i ona je iznosila 125 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 80 km/h,
- 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te još
- 20 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.
 
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila