Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/Laser3.jpg

Brzina neprimjerena uvjetima i nepropisna brzina su uz ostale pogreške vozače u prvih jedanaest mjeseci ove godine najčešći uzrok prometnih nesreća na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom jučerašnjeg dana 23. prosinca u vremenu od 12 do 20 sati proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske.

Tom prilikom, policijski su službenici utvrdili ukupno 73 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđeno je 70 takvih prekršaja. U naseljima je utvrđeno pet prekršaja u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 33 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h, 27 prekršaja 30-50 km/h te četiri prekršaja preko 50 km/h. Izvan naselja utvrđen je jedan prekršaj i on je bio u rasponu od 30-50 km/h.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Broj prometnih nesreća
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine evidentirano je 594 prometnih nesreća, što je povećanje za 20,2 % u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodili 494.

Okolnosti koje su prethodile prometnoj nesreći
 
U razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (112), nepoštivanje prednosti prolaska (102) te brzina neprimjerena uvjetima (86).
 
Brzina kao uzrok prometnih nesreća
 
U razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine evidentirano je 112 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina (nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima) što je povećanje za 9,8% u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 102.
 
Prekršaji nepropisne brzine
 
U prvih jedanaest mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 10 768 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 20 453 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 52,6%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila