Rezultati nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i zlouporabe znaka pristupačnosti

Slika /PU_BB/slike vijesti/policija natpis.jpg

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske ukupno su utvrdili 20 prekršaja

Foto: ilustracija

Danas, 3. prosinca na inicijativu Ujedinjenih naroda obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja je postizanje jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. 

Povodom navedenog dana, danas u vremenu od 8 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske policijski su službenici proveli nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i zlouporabe znaka pristupačnosti.
 
Obavljen je nadzor na 27 lokacija te je utvrđeno ukupno 20 prekršaja. Svi utvrđeni prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok niti jedan prekršaj nije utvrđen iz članka 40. istog Zakona.

Za navedene prekršaje izdano je 14 izvješća o počinjenom prekršaju, naplaćeno je pet novčanih kazni na mjestu prekršaja te je izdano jedno upozorenje.
 
Zakonski propisi
 
Člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kazniti će se novčanom kaznom od 700.00 kuna.
 
Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:
Stavak 1. Osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.
Stavak 2. Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila