Rezultati nadzora korištenja parkirališnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom

Slika /PU_BB/slike vijesti/policija natpis2.jpg

18 vozača ograničilo osobama s invaliditetom pravo na pristupačnost i mobilnost    

Foto: ilustracija

Jučer,6. lipnja, od 8 do 12 sati na području naše policijske uprave policijski službenici  provodili su akciju utvrđivanja prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima označenim za osoba s invaliditetom, kao i kontrolu ustupanja znaka pristupačnosti drugoj osobi.   
 
Na 26 kontroliranih lokacija utvrđeno je 18 prekršaja parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom.  

Mjesta za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu.
 
Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost.


Zakonski propisi

Člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kaznit će se novčanom kaznom od 90 eura.
 
Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:
  • stavak 1.- osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.
  • stavak 2.- prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.


Pisane vijesti | Promet i vozila