Rezultati akcije na prometne prekršaje biciklista

Slika /PU_BB/slike vijesti/Biciklist s prslukom.jpg
Foto: ilustracija

Jučer, 12. svibnja u vremenu od 20 do 22 sata na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provedena je preventivno-represivna akcija koja je bila usmjerena u prvom redu na nadzor biciklista, ali i na druge prekršaje, uzročnike prometnih nesreća.
 
U akciji su utvrđen i sankcioniran jedan prekršaja biciklista. Od četiri kontroliranih vozača bicikla jedan prekršaj je utvrđena da se vozač bicikla nije kretao biciklističkom stazom ili trakom što je bio dužan, a ako one ne postoje tada što bliže desnom rubu kolnika. Za taj prekršaj je vozaču izdano upozorenje.

Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom. Svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, o nepropisnom ponašanju biciklista u prometu ali i medija kako se navedeni prekršaji minorizira i nedovoljno sankcioniraju.

Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, te  podsjećamo na obavezno kretanje izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
 
Na vozače bicikala, na vozače svih vrsta motornih vozila ali i na pješake  apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Slijedom navedenog policija će u narednom razdoblju provoditi ovakve ciljane akcije kako bi se svim sudionicima u prometu ukazalo na nužnosti poštivanja i ovih propisa.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon