Rezultati akcije na prometne prekršaje biciklista i vozača osobnih prijevoznih sredstava

Slika /PU_BB/Promet/Stop policija1.jpg
Foto: ilustracija

U utorak, 15. listupada, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su proveli akciju nadzora prekršaja biciklista i vozača osobnih prijevoznih sredstava.

U akciji koja je provedena od 5 do 7 i od 20 do 22 sata utvrđeno je 9 prekršaja koje su počinili vozači bicikala. Od 15 kontroliranih vozača bicikla dva prekršaja su utvrđena da se biciklist nije kretao izgrađenom biciklistiskom stazom ili trakom, što je bio dužan, a ako one ne postoje tada što bliže desnom rubu kolnika. Četiri su upravljali biciklom na način kojim se  umanjuje stabilnost i ometaju drugi sudionici u prometu ili su vozili bez ruku. Za njih tri je utvrđeno da se u slučaju smanjene vidljivosti nisu kretali kolnikom označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom. Svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, o nepropisnom ponašanju biciklista u prometu ali i medija kako se navedeni prekršaji minorizira i nedovoljno sankcioniraju.
 
Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, te  podsjećamo na obavezno kretanje izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
 
Na vozače bicikala, na vozače svih vrsta motornih vozila ali i na pješake apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Slijedom navedenog policija će u narednom razdoblju provoditi ovakve ciljane akcije kako bi se svim sudionicima u prometu ukazalo na nužnosti poštivanja i ovih propisa.
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila