Računalna prijevara prilikom trgovanja kriptovalutama

Slika /PU_BB/Prevencija/web heroj.jpg

Preventivnim projektom Web heroj policija informira i educira o oblicima računalnih prijevara i samozaštitnim ponašanjima

Foto: ilustracija

Jučer, 21. veljače, 50-godišnjak iz okolice Garešnice prijavio je kako ga je telefonski kontaktirala muška osoba koja mu je rekla da je trgovanjem kriptovalutama ostvario dobit od 10900 eura i da će mu novac biti isplaćen na tekući račun. Prema uputama 50-godišnjak je fotografirao osobnu iskaznicu i karticu tekućeg računa koje je dostavio muškoj osobi vjerujući da je isto potrebno za isplatu novca na tekući račun. Naknadnom provjerom stanja računa utvrdio je da je umjesto uplate novca s njegovog računa isplaćen iznos od 575 eura.
 Internet prijevare su sve češće i ima raznih načina izvršenja.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:​
  • traženje osjetljivih osobnih informacija (podatci s osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
  • nepersonalizirane poruke
Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

Budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.
 
Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na 
MUP TV   YouTube kanalu i internetskim stranicama Web heroj.

Projekt WEB HEROJ se provodi uz podršku Europske unije i njime su građanima dostupne informacije i brojni savjeti za komunikaciju te poslovanje na internetu, kao i primjeri iz prakse, odnosno postupanja u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.      
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon