Računalna prijevara

Slika /PU_BB/slike vijesti/Racunalna prijevara.png

30-godišnjakinja je prevarena za više tisuća kuna tako što je upisala podatke o svojoj bankovnoj kartici na lažnoj link/poveznici dostavne službe, a poslao ju je počinitelj koji se javio kao kupac na njezin oglas o prodaji artikla  

Foto: Ilustracija

U petak 7. listopada u Policijskoj postaji Grubišno Polje, 30-godišnjakinja je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavka 1. Kaznenog zakona.
 
U prijavi je navela da je 4. listopada na internet oglasniku „Njuškalo“ predala oglas o prodaji tenisica. Na oglas joj se 6. listopada javila osoba putem „WhatsApp“ aplikacije. Nakon dogovora, osoba joj je poslala link/poveznicu na lažnu internet stranicu jedne dostavne službe, a 30-godišnjakinja je potom upisala podatke o svojoj bankovnoj kartici.
 
7. listopada kada je provjeravala stanje bankovnog računa, utvrdila je da nema uplate od nekoliko stotina kuna od prodaje svojih tenisica, odnosno da joj s bankovnog računa nedostaje više tisuća kuna.

U vezi navedenog, slijedi kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja. 
 
Građani
 
Pozivamo Vas na oprez prilikom prodaje ili kupnje artikala putem interneta. Postoje prevaranti koje se javljaju kao kupci na vaše oglase o prodaji artikala na internet oglasniku „Njuškalo“.
 
Neka vam sumnja kod prodaje artikala bude to da kupci, odnosno prevaranti odmah pristaju na vašu prodajnu cijenu, ne pokušavaju je sniziti, ne zanimaju ih informacije o proizvodu, ne pitaju za detalje proizvoda. Nakon dogovora, šalju vam lažne link/poveznice na dostavnu službu, gdje morate upisati podatke o svojom računu i bankovnoj kartici.
 
Nemojte nikome davati svoje osobne podatke, kao i podatke o svojem bankovnom računu kao što su stanje računa, serijski broj kartice, broj računa, rok valjanosti kartice te CVV broj kako ne bi postali žrtve ovakvih ili sličnih prijevara.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon