Računalna prijevara

Slika /PU_BB/slike vijesti/Racunalna prijevara.png
Foto: Ilustracija
 
U utorak 13. rujna u Policijskoj postaji Grubišno Polje, 27-godišnjakinja je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. Kaznenog zakona. 
 
U prijavi je navela da je u petak 9. rujna pronašla oglas o prodaji električnog romobila za nekoliko desetaka kuna. Odlučila ga je kupiti te je otišla na link/poveznicu na toj stranici, nakon čega je upisala svoje osobne podatke i podatke o tekućem računu te uplatila navedeni iznos. Nakon dva dana primijetila je da joj je s tekućeg računa isplaćeno nekoliko stotina kuna, na račun na koji je uplatila prethodni iznos bez njezinog znanja i odobrenja. U vezi događaja slijedi kriminalističko istraživanje. 
 
Savjet građanima
 
Savjetujemo građane da ne budu lakovjerni, odnosno da budu oprezni kod pronalaska oglasa koji zvuče i izgledaju super povoljno, budući da se s takvim oglasima služe prevarant.

Savjetujemo građane ako kupuju putem interneta, da kupuju iz provjerenih i  renomiranih trgovina te da provjere sve o trgovini iz koje naručuju, odnosno kupuju artikle. 


Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon