Putem Zoom platforme održane online edukacije roditeljima vrtićke djece i trudnicama o važnosti sigurnosnih sjedalica

Slika /PU_BB/Promet/autosjedalica_11.10.2022._123659.jpg

Tijekom listopada Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji i uz podršku Udruge Roda organizira i održava edukacije u sklopu preventivnog projekta "Sigurno u autosjedalici"

Foto: ilustracija

U cilju podizanja razine stanja sigurnosti u prometu na cestama na viši nivo i time poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska iznalazi i osmišljava nove sadržaje, okvire i modalitete preventivnog rada, pa tako inicira razne aktivnosti i mjera.

Iz tog razloga u suradnji i uz podršku Udruge Roda organizira i održava edukacije u sklopu preventivnog projekta "Sigurno u autosjedalici", a koji se financira iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.
Cilj projekta je podići svijest među roditeljima i u javnosti o važnosti sigurnosnih sjedalica od prvog dana djetetova sudjelovanja u prometu i o njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća.
Na takav način roditeljima se pružaju relevantne i pravilne informacije o važnosti korištenja sigurnosnih sjedalica/autosjedalica i daju konkretni savjeti o njihovom pravilnom korištenju u vozilima.
Kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece može se postići da djeca budu što sigurnija kako bi se izbjegla moguća stradavanja. 

Naime, iz statističkih pokazatelja proizlazi da je u razdoblju od siječnja do listopada 2022. godine evidentirano stradavanje 16 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 45,5%. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozljede i to dvoje kao vozači bicikla i jedno kao putnik. Trinaest djece je zadobilo lakše tjelesne ozljede i to dvoje kao vozači, desetero kao putnici u vozilima  i jedno u svojstvu pješaka.
Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u automobilima svojih roditelja i osoba koje za njih skrbe, odnosno evidentirano je povećanje stradavanje djece kao putnika u vozilima svojih roditelja za 175% u odnosu isto razdoblje prošle godine.
 
S obzirom da odgajatelji u dječjim vrtićima svakodnevno dolaze u kontakt s djecom prilikom dolaska i odlaska u i iz vrtića zajedničkom edukacijom odgajatelja i roditelja o korištenju sigurnosnih sjedalica želi se doprinijeti pravilnom vezanju djece u sigurnosnim sjedalicama/autosjedalicama, a samim time pridonijeti smanjenju stradavanja djece u prometnim nesrećama. Putem Zoom platforme omogućeno je svim zainteresiranim roditeljima i odgajateljima na području cijele naše županije da poslušaju edukativna predavanja.
 
Policijska uprava u suradnji s Domom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije putem Zoom platforme sudjeluje u organizaciji trudničkog tečaja, odnosno edukaciji o korištenju autosjedalica, a sve kako bi dijete od prvog dana života bio sigurno u prometu.
 
Tijekom ove godine do sada je održano sedam predavanja na kojima je prisustvovalo 149 trudnica i njihovih partnera s područja cijele naše županije, a koji nisu skrivali oduševljenje onim što su dobili jer im je sigurnost njihove tek rođene djece na prvom mjestu.
 
Zahvaljujemo se Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije na uspješnoj suradnji, a ponajviše prvostupnicama sestrinstva Dubravki Ivančić i Jasni Šestak s kojima od početka godine surađujemo u edukaciji budućih roditelja, ali i ravnateljima i ravnateljicama svih vrtića koji su prepoznali značaj ovakvih edukacija i podržali inicijativu.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica