Prouzročio prometnu nesreću bez vozačke dozvole koja mu je ukinuta zbog sakupljenih negativnih prekršajnih bodova

Slika /PU_BB/evozacka_PU.jpg
Foto: ilustracija

U petak, 4. listopada, oko 10.30 sati, 49-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, državnom cestom iz Virovitice u smjeru Grubišnog Polja.

Dolaskom do blagog lijevog zavoja u šumskom predjelu, 1000 metara prije mjesnopisne table naselja Lončarica, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste te vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama te je u zavoju nastavio ravno, zahvatio desnu bankinu i kretao se putnim jarkom nakon čega je izašao iz putnog jarka te nastavio kretanje desnom stranom brine uz puni jarak, a potom se vozilo zaustavilo.

Vozaču je na mjestu počinjenja prekršaja naplaćena novčana kazna zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Dodatno je utvrđeno da je 49-godišnjem vozaču koji je skrivio prometnu nesreću, za vrijeme upravljanja osobnim vozilom, poništena vozačka dozvola zbog sakupljenih negativnih prekršajnih bodova, a nakon čega nije položio vozački ispit. Slijedi daljnji rad na utvrđivanju prekršajne odgovornosti.
 
Negativni prekršajni bodovi

Negativni prekršajni bodovi su pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene teže prekršaje u prometu.
Dodjeljuju se vozačima po pravomoćnosti odluke o prekršaju, automatizmom od strane policijske uprave, a što znači da se vozači posebno ne obavještavaju da im se dodjeljuju za određene prekršaje negativni prekršajni bodovi.
Vozaču se za jedan prometni prekršaj mogu odrediti najviše 6 negativnih bodova.
Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.
Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.
Nakon proteka 2 godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani bodovi, negativni prekršajni bodovi se brišu iz evidencije.
Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila