Prometni preventivni plakat "Biraj blagdane s obitelji, a ne alkohol i brzinu!"

Slika /PU_BB/Promet/Plakat HŠ i MUP/Plakat.jpg

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska kontinuirano osmišljava sadržaje i modalitete preventivnog rada, kao i inicira aktivnosti i mjere koje za cilj imaju poboljšanje ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Potaknuti prometnom nesrećom koja se desila u prosincu 2018. godine u Bjelovaru, u kojoj su  u vrijeme blagdana smrtno stradale dvije mlade osobe dok je treća zadobila teške tjelesne ozlijede a njezin uzrok bili su nepropisna i neprilagođena brzina te vožnja pod utjecajem alkohola, ostvarena je suradnja s Hrvatskim šumama kojom prilikom su isti našoj Policijskoj upravi odobrili korištenje šest reklamnih površina uz državne ceste i to na lokacijama u Bjelovaru na Križevačkoj cesti, na Sjevernoj obilaznici Bjelovara, Velikom Korenovu, Končanici, Dapčevačkim Brđanima i u Ulici Petra Svačića u Garešnici radi postavljanja preventivnih plakata „Izaberi blagdane sa obitelji, a ne alkohol i brzinu!“.
 
Glede provođenja ovih preventivnih aktivnosti u vidu ustupanja na korištenje plakatnih površina te izradi ovih plakata s preventivnim sadržajima vezanim uz tzv. “četiri ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, pojas i mobitel), želimo prvenstveno zahvaliti na suradnji  Hrvatskim šumama te Gradovima Bjelovar, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje.
 
Na području PU bjelovarsko-bilogorske tijekom prvih jedanaest mjeseci 2019. godine dogodilo se ukupno 604 prometnih nesreća, što je smanjenje za 14,45 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (706 PN). Evidentirano je 6 prometnih nesreća sa poginulim osobama, u kojima je 6 osoba smrtno stradalo, zatim 233 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su  53 osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a 245 osoba je lako tjelesno ozlijeđeno te 365 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
 
Iako se bilježi smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica u odnosu na 2018. godinu, od  604 počinitelja koji su prouzrokovali prometne nesreće, 134 bilo je u alkoholiziranom stanju (22,18 % počinitelja prometnih nesreća). Ti vozači su prouzročili dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 57 s ozlijeđenim osobama i 75 nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno 12 osoba, dok je 61 osoba lakše ozlijeđena. Značajno učešće vozača pod utjecajem alkohola bilježi se i u prosincu ove godine.
 
Tijekom jedanaest mjeseci ove godine policijski službenici su utvrdili 18429 prometnih prekršaja, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su 801 vozača.
 
U istom razdoblju evidentirane su 122 prometne nesreće kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, odnosno tri prometne nesreće s poginulim osobama, 62 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 57 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
Od utvrđenih 18429 prometnih prekršaja, zbog upravljanja vozilima nepropisnom brzinom i brzinom neprilagođenom osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta i gustoći prometa policijski službenici su sankcionirali su 8481 vozača.
 
Dakle, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna i neprilagođena brzina su glavni uzročnici prometnih nesreća sa najtežim posljedicama, a na što upravo  želimo upozoriti vozače ovim  preventivnim  plakatom.

Priopćenja | Promet i vozila