Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/prometna nesreća5.jpg
Foto: ilustracija

Tijekom proteklog vikenda od 5. do 7. travnja na prometnicama naše policijske uprave zabilježeno je deset prometnih nesreća od kojih dvije s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnim štetama na vozilima. Okolnosti svih osam prometnih nesreća s materijalnim štetama donosimo u nastavku.   

U petak, 5. travnja, oko 13.05 sati, u Daruvaru, na raskrižju Ulica Stjepana Radića i Silvija Strahimira Kranjčevića 33-godišnja vozačica se uključivala u promet vožnjom unazad s parkirališta trgovine upravljajući osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka. Izlaskom na kolnik Ulice Stjepana Radića nije se prethodno uvjerila da tu radnju može učiniti na siguran način te je tom prilikom zadnjim desnim dijelom vozila naletjela na prednji lijevi dio osobnog automobila daruvarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 40-godišnja vozačica Ulicom Silvija Strahimira Kranjčevića.
33-godišnjakinji koja je skrivila prometnu nesreću je zbog počinjenog prekršaja iz Zakon o sigurnosti prometa na cestama na mjestu događaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 130 eura.
 
Istog dana, oko 19.50 sati, u Trojstvenom Markovcu, nepoznati vozač je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka Istočnom bjelovarskom obilaznicom. Uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila osobinama kolnika, na nadvožnjaku iznad željezničke pruge, izgubio je nadzor nad upravljačem vozila, te u zanošenju prešao vozilom na suprotnu stranu kolnika i prednjim dijelom vozila udario u metalnu zaštitnu odbojnu ogradu, a potom se zadnjim dijelom zarotirao i ponovno udario u metalnu zaštitnu odbojnu ogradu. Nakon prometne nesreće vozač se s osobnim automobilom udaljio s mjesta događaja.
Operativnim radom policijskih službenika na terenu, istog dana je pronađen osobni automobil i 58-godišnji vozač koji je u trenutku prometne nesreće koristio osobni automobil pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0,98 g/kg u organizmu i još k tome za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta i ukinuta zbog negativnih prekršajnih bodova.
Protiv 58-godišnjaka slijedi optužni prijedlog i obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 
U subotu, 6. travnja, oko 15.35 sati, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka kroz Čazmu. Dolaskom do raskrižja s Ulicom kralja Tomislava nije postupio po prometnom znaku "STOP", već je vozilom ušao u raskrižje, uslijed čega je oduzeo prednost prolaza osobnom automobilu bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 22-godišnja vozačica. U udaru prednjeg desnog dijela osobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka u lijevi bočni dio osobnog automobila sisačkih registarskih oznaka nastala je materijalna šteta na oba vozila.
Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 45-godišnjeg vozača slijedi obavezni prekršajni naloga. 
 
Također u subotu, 6. travnja oko 18.15 sati, 58-godišnji muškarac je upravljao traktorom bjelovarskih registarskih oznaka kroz Berek. Prije započinjanja skretanja ulijevo na kolni ulaz nije se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu uslijed čega je došlo do udara prednjeg desnog dijela osobnog automobila daruvarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 35-godišnjak koji je pretjecao traktor, u stražnji lijevi kotač traktora.
U osobnom vozilu su se kao putnici nalazili 33-godišnjakinja i dijete koji su liječničku pomoć potražili u Općoj bolnici „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar.
58-godišnji vozača traktora je bio pod utjecajem alkohola, a protiv njega slijedi izvješće o počinjenom prekršaju.
 
U nedjelju, 7. travnja, oko 09.40 sati, 43-godišnja strana državljanka upravljala je osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka kroz Kapelicu. Započevši pretjecanje vozila koje se kretalo ispred nje, nije se prethodno uvjerila da takvu radnju može započeti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, te je tom prilikom došlo do kontakta njezine zadnje lijeve bočne strane vozila i prednje desne bočne strane osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 57-godišnji vozač, a koji je prethodno već započeo radnju prestizanja osobnog automobila njemačkih nacionalnih registarskih oznaka.
43-godišnjoj stranoj državljanki je zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama naplaćena novčana kazna.
 
Istog dana, 7. travnja, oko 12.25 sati, nepoznati vozač je upravljao traktorom koprivničkih registarskih oznaka na kojem je bila priključena sijačica za kukuruz nenaseljenim dijelom županijske ceste. Sa svoje lijeve strane nije ostavio dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilazi uslijed čega je lijevom stranom sijačice udario u lijevo bočno ogledalo osobnog automobila koprivničkih registarskih oznaka s kojim je iz suprotnog smjera desnom stranom kolnika upravljao 65-godišnji vozač. Nakon prometne nesreće nepoznati vozač je s traktorom napustio mjesto događaja, a da s drugim vozačem nije popunio i potpisao europsko izvješće ili na drugi način razmijenio osobne podatke i podatke o vozilu s kojim je prouzročio oštećenje.
Slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska nepoznatog vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću.
 
Također u nedjelju, 7. travnja, oko 15.50 sati, nepoznati vozač je upravljao motociklom bjelovarskih registarskih kroz Bjelovar, Zagrebačkom ulicom. Započeo je obilaženje zaustavljenog osobnog automobila, gdje je desnim bočnim dijelom motocikla udario u prednji lijevi dio osobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 23-godišnjakinja, a koja se zaustavila na kolniku radi skretanja u lijevo. Nakon prometne nesreće vozač motocikla je napustio mjesto događaja, a da nije potpisao i popunio europsko izvješće, niti je vlasnici oštećenog osobnog automobila ostavio podatke o sebi i vozilu s kojim je prouzročio oštećenje.
Operativnim radom policijskih službenika utvrđeno je da je motociklom u trenutku prometne nesreće upravljao 24-godišnji muškarac prije stjecanja prava na upravljanje tako da protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Isto tako u nedjelju, 7. travnja, oko 21.30 sati, u Grubišnom Polju, u Ulici Ivana Nepomuka Jemeršića, 25-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom virovitičkih registarskih oznaka. Nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, stanju vozila te gustoći prometa iz kojeg razloga nije pravovremeno zaustavio vozilo kada to konkretni uvjeti zahtijevaju. Zbog takve vožnje naglo je skrenuo  u lijevu prometnu traku te je došlo do udara prednjeg dijela njegovog osobnog automobila u donji dio željeznog stupa javne rasvjete koji je oštećen u vidu udubljenja na donjem dijelu.
25-godišnjem vozaču koji je prouzročio ovu prometnu nesreću je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna u polovičnom iznosu od 130 eura.

Pisane vijesti | Promet i vozila