Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/prometna nesreća5.jpg
Foto: ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske dogodilo se šest prometnih nesreća od kojih jedna s ozlijeđenom osobom na daruvarskom podrućju dok su ostale bile samo s materijalnim štetama. Njihove okolnosti donosimo u nastavku.

U petak, 23. veljače, oko 06.00 sati, 33-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka, kroz Daruvar, Mlinskom ulicom. Izlaskom iz lijevog zavoja uslijed neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, te gustoći prometa (zavoj, kolnik mokar uslijed kiše koja pada, noć) izgubio je nadzor nad vozilom, desnim kotačima zahvatio bankinu pri čemu je došlo do zanošenja i nekontroliranog kretanja vozila, te potom slijetanja s kolnika na mekanu travnatu površinu, a nakon čega je prednjim djelom vozila udario u stablo gdje se vozilo zaustavilo. Nakon udara u stablo došlo je do samozapaljenja osobnog automobila koji je u cijelosti izgorio kao i dokumentacija vozila, a požar na vozilu su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Daruvara.
U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a zbog izazivanja prometne nesreće 33-godišnjem vozaču je na mjestu događaja, zbog počinjenog prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 130.00 eura.
 
Također u petak, 23. veljače, oko 10.20 sati, u Bjelovaru, nepoznati vozač upravljao je teretnim vozilom varaždinskih registarskih oznaka parkiralištem trgovačkog centra u Pakračkoj ulici vožnjom unatrag. Prethodno se nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu i ne vodeći pritom računa o položaju svog vozila te smjeru kretanja, tako da je zadnjim lijevim bočnim dijelom udario u desni bočni retrovizor osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, koji je bio propisno parkiran na zadnjem obilježenom parkirališnom mjestu na središnjem dijelu parkirališta.
Nakon prometne nesreće nepoznati vozač se s teretnim vozilom udaljio s mjesta događaja, a da vlasniku oštećenog automobila nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.
Slijedi daljnji rad na utvrđivanju identiteta vozača, a nakon čega adekvatna prijava.
 
U subotu, 24. veljače, oko 03.20 sati, 20-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom našičkih registarskih oznaka kroz Šuplju Lipu. Brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, (kiša koja je padala i mokar kolnik), zbog čega je izgubio nadzor nad upravljačem te prešao na lijevu stranu kolnika, zahvatio bankinu te sletio u putni jarak.
U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a zbog izazivanja prometne nesreće 20-godišnjem vozaču je na mjestu događaja, zbog počinjenog prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 130.00 eura.
 
Isto tako, u subotu, 24. veljače, oko 18.10 sati, u Šandrovcu, nepoznati vozač je upravljao vozilom Bjelovarskom ulicom. U jednom dijelu ulice nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, već je vozilom skrenuo u lijevo, te sletio na zelenu površinu gdje je prednjim dijelom vozila udario u hidrant u vlasništvu Općine Šandrovac. Nakon prometne nesreće nepoznati vozač se s vozilom udaljio s mjesta događaja, a da vlasniku oštećenog hidranta nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je prouzročio prometnu nesreću.
Brzim i kvalitetnim operativnim radom policijskih službenika na terenu, istog dana je pronađen 26-godišnji vozač koji je skrivio ovu prometnu nesreću i vozilo s kojim ju je prouzročio, a radilo se o osobnom vozilu bjelovarskih registarskih oznaka.
Protiv 26-godišnjeg vozača slijedi optužni prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz članka 216. stavka 1. točke 3., članka 289. stavka 1., članka 46. stavka 1. primjenom članka 293. stavak 1. i članka 176. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U nedjelju, 25. veljače, oko 18.00 sati, 59-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2,14 g/kg u organizmu, kroz Bjelovar, Ulicom Pavleka Miškine. Budući da se nije kretao sredinom prometne trake, desnim kotačima zahvatio je nogostup, koji je u istoj razini s kolnikom,  gdje je prednjim desnim krajem vozila udario u metalni rasvjetni stup u vlasništvu Grada Bjelovara. Nakon prometne nesreće vozač je s vozilom napustio mjesto događaja, a da vlasniku oštećenog stupa nije ostavio osobne podatke i podatke o vozilu s kojim je prouzročio prometnu nesreću.
U prometnoj nesreći na vozilu i stupu javne rasvjete nastala je materijalna šteta. 59-godišnjak je zatečen na adresi stanovanja gdje je naveo sebe kao vozača osobnog automobila u trenutku prometne nesreće. Od njega je privremeno oduzeta vozačka dozvola uz naredbu o određivanju mjere opreza na rok od 8 dana.
Protiv 59-godišnjeg vozača slijedi optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 46. stavka 1. primjenom članka 293. stavak 1., prekršaja iz članka 176. stavak 3. i prekršaja iz članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Također, u nedjelju, 25. veljače, oko 19.45 sati, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka, kroz Trojeglavu, Masarykovom ulicom. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Stjepana Radića prošao je pored postavljenog prometnog znaka izričitih naredbi "obavezno zaustavljanje - STOP“, a da nije zaustavio svoje vozilo te je ušao u raskrižje, a da pritom iako je bio dužan, nije propustio sva vozila koja se kreću cestom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska. Uslijed nepoštivanja prednosti prolaska prednjim dijelom automobila udario u desnu bočnu stranu osobnog automobil daruvarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 32-godišnjak koji se kretao cestom s prednošću prolaska. Uslijed udara došlo je do zanošenja osobnog automobila, pri čemu je stražnjim lijevi dijelom automobil udario u prometni znak, a zatim sletio u putni jarka.
U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđeno 9-godišnje dijete koje je bilo putnik u vozilu s kojim je upravljao 32-godišnjak.
Zbog izazivanja prometne nesreće 21-godišnjem vozaču slijedi prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz članka 57. stavka 4. uz primjenu članka 293. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila