Prometne nesreće s materijalnom štetom koje su se dogodile proteklog vikenda

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/policija-natpis.jpg
Foto: ilustracija

U proteklom vikendu na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se 11 prometnih nesreća.
Tri prometne nesreće su bile s ozlijeđenim osobama, a ostale samo s materijalnom štetom.
Okolnosti prometnih nesreća koje su bile samo s materijalnim štetama iznosimo u nastavku. 

U petak, 09. veljače oko 16.05 sati, 71-godišnjak je prijavio da mu je u Bjelovaru, u Ulici Antuna Mihanovića na parkiralištu ispred ulaza u bolnicu netko oštetio njegov parkirani osobni automobil i otišao. Pregledom vozila pronađena su oštećenja na lijevoj bočnoj strani u vidu udubljenja i strugotina.
Brzim i kvalitetnim operativnim radom policijskih službenika Policijske postaje Bjelovar ubrzo je pronađen počinitelj, a radi se o 67-godišnjem muškarcu koji je nakon oštećenja vozilom otišao s mjesta događaja, a da vlasniku oštećenog vozila nije ostavio podatke o sebi i vozilu. Pregledom vozila s kojim je tog dana upravljao 67-godišnjak također su pronađena oštećenje na braniku.
67-godišnjak je popunio obrazac za dostavu podataka o vozaču u kojem je sebe naveo kao vozača, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 0,39 g/kg.
Protiv 67-godišnjeg muškarca slijedi obavezni prekršajni nalog radi počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 
 
U subotu, 10. veljače oko 17.15 sati, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka kroz Ljudevi Selo. Vožnju i brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste (kolnik mokar, sklizak), vidljivosti (noć), atmosferskim prilikama (pada kiša) kao i gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustavit pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupati prema prometnom pravilu, te je pritom zahvatio desnu bankinu i sletio u desni putni jarka. Potom se vozilo zarotiralo i okrenulo na krov.
Vozač nije bio pod utjecajem alkohola, a niti je zadobio tjelesne ozljede.
Zbog počinjenog prekršaja naplaćena mu je novčana kazna u iznosu od 130 eura. 
 
Također u subotu, 10. veljače oko 23.25 sati u Bjelovaru, 19-godišnja vozačica upravljala je osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka Ulicom Milana Šufflaya. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Petra Biškupa Vene skrenula je u lijevo, a da prethodno nije propustila sva vozila koja su se kretala cestom s prednošću prolaska, uslijed čega je oduzela prednost prolaska i prednjim dijelom vozila udarila u desnu bočnu stranu osobnog automobila također bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 51-godišnja vozačica koja se kretala cestom s prednošću prolaska. U prometnoj nesreći na oba vozila nastala je samo materijalna šteta, a ozlijeđenih osoba nije bilo.
Protiv 19-godišnje vozačice slijedi obavezni prekršajni nalog, radi počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 
 
U nedjelju, 11. veljače, oko 03.00 sati, 35-godišnjak je upravljao svojim osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka Ulicom Ivana Nepomuka Jemeršića u Grubišnom Polju. Dolaskom do raskrižja s Ulicom T. B. Banje skrenuo je u lijevo, a da brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste odnosno atmosferskim prilikama (mokar kolnik) tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti. Uslijed proklizavanja vozila prednjim dijelom svog vozila udario je u prednji lijevi dio teretnog vozila zagrebačkih registarskih oznaka koje je bilo propisno parkirano.
Na vozilima je nastala materijalna šteta, a 35-godišnjak je napustio mjesto prometne nesreće, a da nije vlasniku vozila ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću što je bio dužan učiniti.
Policijski službenici Policijske postaje Grubišno Polje su ubrzo pronašli 35-godišnjaka protiv kojeg slijedi obavezni prekršajni naloga, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Istog dana, oko 15.10 sati, 22-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka kroz Doljane, Ulicom hrvatskih branitelja. Budući da nije držao potreban razmak dok se kretao iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa pri čemu je prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio osobnog automobila novogradiških registarskih oznaka s kojim je upravljao 27-godišnjak, a koji propisno skretao u desno.
22-godišnjaku koji je skrivio ovu prometnu nesreću je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 95 eura. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.
 
Također, u nedjelju oko 21.00 sat, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka kroz Veliku Barnu. Vozilom s kojim je upravljao nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, već je skrenuo preko bankine u desni putni jarak gdje se kretao jarkom do betonskog električnog  stupa, u koji je udario i zaustavio se.
Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola od 1.48 g/kg u organizmu zbog čega je od njega oduzeta vozačka dozvola.
Protiv 31-godišnjeg muškarca slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Pisane vijesti | Promet i vozila