Prodajom traktora i auta dvoje prevaranata prevarilo 14 osoba

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/novac euri.jpg

Kazneno prijavljeni za prijevare, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, tešku krađu na osobito opasan i drzak način te krivotvorenje isprava

Foto: ilustracija 

Policijski službenici Policijske postaje Grubišno Polje, u petak 31. svibnja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim muškarcem i 28-godišnjom ženom, s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Oni su, u razdoblju od ožujka do 30. svibnja 2024. godine, činili prijevare tako što su putem internetske platforme i društvene mreže oglašavali na prodaju nepostojeće traktore i osobno vozilo na što su im se javljali kupci s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Njih su, potom, dovodili u zabludu tako što su s njima sklapali kupoprodajne ugovore nedozvoljeno koristeći osobne podatke drugih osoba.

Na takav su način prevarili 14 osoba koji su im isplatili sveukupno 20400 € i 800 € Aircash bonova za kupovinu osobnog vozila ili traktora odnosno kao kaparu ili troškove prijevoza. 

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazna djela 19-godišnjak i 28-godišnjakinja su uhićeni i nakon poduzimanja dokaznih i izvidnih radnji protiv njih slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

S obzirom na veliki broj žrtava kaznenih djela prijevare kupovinom preko interneta i budući da se na pojedinim internetskim stranicama i društvenim mrežama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji različitih proizvoda.

Samo neki najvažniji savjeti kako se zaštititi:  
  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.
No to nije sve! Puno korisnih savjeta možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj.
Stoga pozivamo sve one koji koriste blagodati interneta neka posjete našu internetsku stranicu Web heroj i saznaju sve o oblicima računalnih prijevara, kako ih prepoznati te ono najvažnije kako se zaštititi. Banner s poveznicom na stranicu možete pronaći i na web stranici naše policijske uprave. 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon