Pripazite koga puštate u kuću!

Slika /PU_BB/slike vijesti/auto_policija.jpg

UPOZORENJE: Volonteri Crvenog križa koji nenajavljeno dolaze u Vaše domove,  djelatnici Civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama , te osobe zaštićene maskama i u zaštitnom odijelu dolaze građanima na vrata predstavljajući se kao ekipa za dezinfekciju kuća i stanova – najvjerojatnije da se radi o prevarantima 

Foto: ilustracija

Volonteri Crvenog križa dostavljaju namirnice starijim osobama, osobama koje se nalaze u samoizolaciji, osobama koje zbog bolesti ne mogu izaći iz domova i ostalim potrebitim građanima. Budući da je moguće da nastalu situaciju s koronavirusom iskoriste počinitelji kaznenih djela prijevara, upozoravamo građane da pripaze koga puštaju u svoj dom.
 
Napominjemo da volonteri Crvenog križa dolaze u domove u označenoj odjeći, i to tek nakon što ih građani nazovu da im je potrebna pomoć. Neposredno prije dolaska, volonteri kontaktiraju građane kako bi im javili da dolaze. Dakle, ukoliko niste imali prethodni kontakt s djelatnicima Crvenog križa i osobe koje su došle na vaša vrata nisu u službenoj odjeći Crvenog križa, ne otvarajte vrata i obavijestite policiju na broj 192.
Prema prikupljenim informacijama pojavile su se osobe koje nose zaštitne maske i plava odijela, a koji se lažno predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi.
 
Policija je zaprimila informaciju da sumnjive osobe zaštićene maskama i u zaštitnom odijelu dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao ekipe za dezinfekciju kuća i stanova.
 
Kao kod svih prijevara ovakve vrste, počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, mogu se predstavljati kao ove osobe, a nakon što uđu u stan ili obiteljsku kuću, iskorištavaju povjerenje  građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.
 
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska upozorava građane da se radi o prevarantima koji nažalost, koriste trenutnu situaciju na području Republike Hrvatske s korona virusom!

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
 
  • Pripazite koga puštate u svoj dom!
  • Budite sumnjičavi!
  • U slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi!
  • Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca!
  • Ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba!
  • Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede!
  • Pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih! Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu! Upoznajte ih s ovom obavijesti!
Sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama dojavite odmah na 192!
 
Informacija o pojavi ovog modusa prijevare odmah je proslijeđena operativnom sastavu, odnosno svim policijskim službenicima na terenu u Republici Hrvatskoj.

Vezane vijesti:
Upozorenje građanima: Ne nasjedajte na prevarante na kućnom pragu!
Upozorenje građanima: Ne dajte osobne podatke preko mobilnih aplikacija!
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon