Prijevare kupovinom putem internet

Slika /PU_BB/Internet/AdobeStock_159800080-1024x683.jpeg

Prevaren 24-godišnjak iz Bjelovara i 69-godišnjak iz Grubišnog Polja

Foto: ilustracija

U ponedjeljak, 25. rujna, bjelovarskoj policiji prijavio je 24-godišnjak iz Bjelovara da je prevaren. Naime, on je na jednom internet oglasniku vidio oglas za prodaju klavijature za nekoliko stotina eura. Sukladno uputi na oglasu kontaktirao je prodavača putem mobilne aplikacije i s nepoznatim muškarcem dogovorio kupnju klavijature preko aplikacije za plaćanje. Nakon dogovora na mobitel mu je stigla poruka od internet oglasnika s linkom za uplatu, a kada je kliknuo na navedeni link otvorila mu se stranica u koju je unio osobne podatke i podatke s bankovne kartice te autorizirao plaćanje.
Nakon nekoliko dana od nepoznatog muškarca je zatražio kod za praćenje pošiljke nakon čega ga je ta osoba blokirala, a oštećeni 24-godišnjak je shvatio da je prevaren.
 
Istog dana, 25. rujna, grubišnopoljskoj policiji je prijavio 69-godišnjak iz Grubišnoga Polja da je također prevaren. On je na Internet stranici trgovine bicikala naručio električni bicikl za iznos od 2.700 eura, koji je platio sukladno predračunu kojeg je zaprimio na svoju elektroničku poštu. Plaćanje je obavio internet bankarstvom sa svog bankovnog računa u korist online trgove u inozemstvu.
Nakon uplate je izmijenio više elektroničkih poruka u kojima je obaviješten da je bicikl poslan da bi potom poslavši više upita i nezadovoljstvo zatražio povrat novca koji nije dobio, te se smatra prevarenim.
 
Slijede kriminalistička istraživanja.
 

Stranica