Prezentiran program osposobljavanja za upravljanje biciklom ravnateljima osnovnih škola

Slika /PU_BB/Promet/Osposobljavanje za bicikliste/sastanak s ravnateljima.jpg

Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina

Foto: Policijska uprava bjelovarsko - bilogorska

U četvrtak 8. rujna, u I. osnovnoj školi Bjelovar održano je Županijsko stručno vijeće ravnatelja/ica osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem je Sandra Pavlek - policijska službenica Službe za javni red i sigurnost ove policijske uprave, prezentirala Program osposobljavanja za upravljanje biciklom.

Prisutni su upoznati sa zakonskim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Odlukom o donošenju programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkoga ispita te obrascem potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom (NN 5/2016), a isti je namijenjen učenicima V. razreda osnovnih škola.

U članku 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom u prometu smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Program daje učenicima V. razreda osnovne škole mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija koje pridonose njihovu sigurnijem sudjelovanju u prometu, ali i mogućnost polaganja biciklističkoga ispita i dobivanje potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Izvodi se u trajanju od 16 školskih sati i sastavni je dio školskoga kurikuluma osnovne škole. Izvodi se kao izvannastavna aktivnost, a provodi ga učitelj tehničke kulture ili drugi učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje.

Ostvareni ishodi provjeravaju se polaganjem ispita koji se sastoji od dva dijela. U prvom se dijelu provodi pisana provjera znanja (on-line provjera znanja) u učionici, dok je drugi dio ispita vožnja bicikla koja se izvodi na poligonu. Polaganje ispita se provodi u suradnji učitelja, zaposlenika HAK-a i policijskih službenika. Nakon položenoga ispita, učenik će dobiti potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom te će moći samostalno upravljati biciklom na cesti.

Program se financira sredstvima koja će osigurati lokalna zajednica, autoklubovi, sponzori na lokalnoj razini, sredstvima Nacionalnoga Plana sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske.

Program osposobljavanja za upravljanje biciklom može se pronaći na internetskim stranicama bicikli.hak.hr. Predavanjem se ravnateljima/icama željelo ukazati na značaj navedenog Programa kako bi se uvrstio u školski kurikulum.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila