Preventivni program „Zajedno više možemo“

Slika PU_BB/MAH 1/MAH glavna slika.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas su Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku posjetili učenici 4. razreda Osnovne škole iz Rovišća u sklopu preventivnog programa „Zajedno više možemo“. Naime, Policijska postaja Bjelovar ove je školske godine, po sedmi puta, realizirala navedeni program koji obuhvaća tri potprograma: „Mogu ako hoću – 1“ (za učenike 4. razreda), „Mogu ako hoću – 2“ (za roditelje učenika 6. razreda) i „Prevencija i alternativa“ (za učenike 6. razreda). Program će zatvoriti „Sajam mogućnosti“ koji će se održati ovog mjeseca i to za sve učenike obuhvaćene projektom.  

Glavni cilj projekta „Zajedno više možemo“ je zaštita učenika od sredstava ovisnosti kao što su alkohol, duhan i droge  te ukazivanje na posljedice negativnih ponašanja poput vandalizma. Cilj projekta je također stvaranje prijateljskog odnosa sa djecom, tj. senzibiliziranje djece na kontakt s policijom, učenje o zaštitničkoj ulozi policije, upoznavanje kontakt-policajca kao prijatelja i pomagača te stjecanje samozaštitnih navika.

Potprogram „Mogu ako hoću 1“ (MAH1) usmjeren je prema učenicima 4. razreda osnovnih škola pa su danas učenici Osnovne škole iz Rovišća u pratnji učitelja i kontakt-policajca posjetili Policijsku upravu gdje su im na početku u dvorištu pokazana službena vozila i motocikli te oklopno vozilo koje im je bilo najzanimljivije tim više što su ga imali priliku vidjeti iznutra. Zatim su posjetili sportsku dvoranu unutar Policijske uprave gdje su isprobali sprave za vježbanje kao i vreću za udaranje. Slijedeće je bilo posjet službenicama na šalterima gdje se izdaju osobni dokumenti te posjet operativnom dežurstvu Policijske uprave. Također ih je ugostio načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić gdje su imali priliku putem videolinka razgovarati sa načelnicima PU osječko-baranjske, PU koprivničko-križevačke i PU dubrovačko-neretvanske. Na kraju im je kontakt-policajac Dubravko Škreblin održao predavanje na temu ovisnosti i vandalizma te im prezentirao policijske poslove i ulogu policije.

U dosadašnjoj realizaciji potprograma „MAH 1“ u  2012. godini, Policijska postaja Bjelovar ugostila je 320 učenika iz I., II. i III. osnovne škole iz Bjelovara, te učenike iz osnovnih i područnih škola Velika Pisanica, Nova Rača i Rovišće, a u narednom periodu planiran je posjet učenika IV. i V. osnovne škole iz Bjelovara.



Stranica