Preventivne aktivnosti policije u sklopu kampanje „WEB HEROJ“

  • Slika /PU_BB/Prevencija/WEB heroj/Općina Berek.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj je osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

U razdoblju od 1. do 20. veljače, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, predstavili kampanju „Web heroj“ čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Tako su u tiskari „Čvor“ Bjelovar, cvjećarnici „Iris“ Ivanska, poljoprivrednoj zadruzi Štefanje, autoprijevozničkom poduzeću Čazmatrans sa sjedištem u Čazmi, Hrvatskim šumama - Šumarija Ivanska, poljoprivredno-trgovačkom obrtu „Vinceković“ Vagovina, Općini Berek, zaštitarskoj tvrtki „Klemm-security“ podružnica Bjelovar i RTV servisu „Domi-elektronic“ Bjelovar provedene edukativna aktivnosti o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Kako je riječ je o različitim vrstama prijevara, poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično, napomenuto je, da je u 2023. godini ukupna šteta počinjena ovim vidom kriminaliteta iznosila 10.500.000,00 eura.

S obzirom da je kampanja usmjerena na tri ciljane skupine, opća populacija građana, poslovne subjekte te djecu, odaslan je slogan „ULOVI LIKA S WEBA KOJI TVOJE EURE VREBA“ te je odgovornim osobama i zaposlenicima sugerirano da je ključno znati i prepoznati znakove prijevare i biti na oprezu, a u slučaju bilo kakvih sumnji, svakako to treba prijaviti policiji.

Podršku u provođenju preventivnih aktivnosti iz kampanje dala je Općina Berek.

U narednom razdoblju policijski službenici će nastaviti s preventivnim aktivnostima u cilju zaštite građana od kibernetičkih prijevara te savjetovanju o samozaštitnom ponašanju.
 

Stranica