Prevarena prodajom preko internet oglasnika

Slika /PU_BB/Internet/AdobeStock_159800080-1024x683.jpeg
Foto: ilustracija

U utorak, 18. lipnja, prijavila je 24-godišnjakinja iz okolice Bjelovara da je na internetskom portalu za oglašavanje objavila oglas o prodaji printera na što ju je preko mobilne aplikacije za komunikaciju kontaktirao potencijalni kupac i iskazao interes za kupovinu.

Dogovorili su plaćanje putem te internetske stranice nakon čega je od kupca zaprimila link/poveznicu na lažnu internetsku stranicu tog internet oglasnika na kojoj je neznajući da je lažna upisala sve svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice.

Nakon autorizacije, oštećena je dobila obavijest banke da je s njenog tekućeg računa skinut dogovoreni novčani iznos umjesto da joj je uplaćen nakon čega je shvatila da je prevarena. Slijedi kriminalističko istraživanje.

I ovog puta moramo istaknuti da nikada, ali baš nikada, pogotovo ako ste prodavatelj, ne trebate davati nikakve podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te onaj kontrolni CVC/CVV broj.
Kupcu je potreban samo vaš IBAN broj odnosno broj računa za uplatu, a nikako svi podatci s vaše kartice te vaši osobni podaci.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon