Prevarena 35-godišnjainja koja je prodavala odjeću

Slika /PU_BB/Internet/racunalna_sigurnost_pexel_com.jpg

Građani kada nešto prodajete nikada nemojte davati detalje o bankovnim karticama (serijski broj kartice, rok valjanosti kartice i CVV broj), onom tko kupuje dovoljan je samo vaš IBAN broj

Foto: ilustracija

U srijedu, 14. prosinca, prijavila je 35-godišnjakinja iz Bjelovara, da je u utorak, 13. prosinca objavila oglas putem Internet oglasnika o prodaji odjeće. Istog dana kontaktirala ju je nepoznata osoba putem jedne mobilne aplikacije za komunikaciju koja je iskazala interes za kupovinu. Ta osoba joj je ponudila plaćanje preko aplikacije za što je oštećenoj poslala link/poveznicu na internetsku stranicu na kojoj je oštećena upisala svoje osobne podatke i podatke sa svoje bankovne kartice. Nakon navodne autorizacije na linku, oštećena je zamijetila da joj je s tekućeg računa "skinut" novčani iznos od nekoliko tisuća kuna te je shvatila da je prevarena.

Dobro je podsjetiti!

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.
Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. 

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.
Građani, nikada nemojte davati detalje o svom bankovnom računu kao niti podatke o bankovnim karticama (serijski broj kartice, rok valjanosti kartice i CVV broj), onom tko kupuje dovoljan je samo vaš IBAN broj.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon